ТОП оферти

Съвети за малка кухня

Съвети за малка кухня Имате малка кухня? С малко промени тя може да стане модел за ефикасност и стил. Всъщност малката кухня може да бъде много ефективна. Какво да разбираме под малка кухня? Само няколко стъпки ни делят от фурната и хладилника, мивката, шкафа за чинии и сушилнята. Такъв тип кухня всъщност може да се превърне от ваша пречка, в предимство!

За да направите кухнята да изглежда по-голяма или да почувствате пространството й, има няколко области, на които трябва да обърнем внимание: уредите, складирането и разбира се осветлението. Представяме ви няколко начина, чрез които ще максимизирате пространството, с което разполагате:

Стъпка 1: Спрете се на по-малки уреди. Все повече производители предлагат по-компактни варианти за избор на хладилници, миялни машини, сушилни и фурни, така че потърсете такива по-малки от стандартния размер. Така в кухнята ви няма да изглежда претъпкано.

Стъпка 2: Изберете по-различни от стандартните цветове за осветлението, които ще постигнат нещо като оптическа измама и ще накарат пространството да изглежда по-голямо. Светло бежов цвят на шкафчетата и бежови стени. Изберете светлите варианти на цветовете зелено, синьо или жълто. По-светлите цветове създават илюзия за по-голямо помещение.

Стъпка 3: Намерете такива шкафчета и етажерки, които са със стъклени вратички - това ще помогне на кухнята ви да изглежда по-широка и ще може да показвате красивите си порцеланови чинии и чаши. Заложете на стъклени вратички на горните шкафчета, а солидните вратички оставете на долните. Така частта от кухнята, която е на нивото на окото ще излежда по-ефирна и просторна.

Стъпка 4: Оставете си свободно място за рязане, ако кухнята ви е малко по-широка и ви позволява това. Този трик също увеличава оптически пространството и ще позволи да складирате времнно продуктите си.

Стъпка 5: Може да окачите тиганите си и друга домакинска посуда на по-високо ниво от това на очите, но такова, че да остане лесно за достигане при нужда. Така ще освободите място за останалите кухненски уреди и прибори, които могат да бъдат поставени на плота.

Стъпка 6: Ако пък имате кухненски килер, ще е още по-лесно да складирате в него всичко не чак толкова необходимо за кухнята, но все пак нужно да ви бъде под ръка.

Стъпка 7: При възможност oсветете долните шкафчета, за да създадете илюзия за пространство. Направете бляскави по-тъмните местенца.

Стъпка 8: Ромбовидните форми на керaмичните плочки или ламинат за пода също ще ви заблудят, че разполагате с по-голямо пространство. Може да боядисате сегашения си под в два различни цвята като го направите с ромбовиден десен. Такъв под създава илюзията за ширина.

Стъпка 9: Купете си малка дъска за рязане, толкова малка, че да се побира на мивката ви или може и на половината от нея. Така хем ще имате пространство да работите, но в същото време и място, където да поставите продукти или посуда, когато не са ви нужни.

Стъпка 10: Огледайте много внимателно малките уреди, и решете кои ползвате и кои не. Удобно ли ще ви бъде да предпочетете вместо тостер за 4 филийки, такъв за две? Колко често използвате пасатора или машината за фрешове? Статистически доказано е, че повечето хора използват около половината от уредите, които разполагат в кухните си. Приберете тези уреди, които не ползвате често и се наслаждете на допълнителното пространство!

Стъпка 11: Ако кухненското помещение е с малки прозорчета може да увеличите светлината навлизаща през тях като използвате по-малко плат за пердета. Заложете на тюлени или дантелени пердета.

Стъпка 12: Щом веднъж сте намерили начин да отворите повече пространството във вашата иначе малка кухня, ще я видите в коренно различна светлина. Това ще ви хареса, защото до скоро малката и претрупана кухничка, вече ще ви изглежда просторна, уютна и ефикасна!
Назад