Как да организираме хола

Холът е централното място в дома, в което прекарваме по-голямата част от времето си. Това е мястото, което събира семейството или пък посреща гостите. Подготвили сме ви няколко съвета с помощта, на които да организирате хола по удобен и елегантен начин, който да отговоря на личния ви стил.

Най-добре е да започнете с избора на централното място в хола. Изберете онова място, върху което искате да пада фокуса, след което подредете и организирайте мебелите около тази фокусна точка. В много от домовете за централно място на хола е избран телевизорът. Ако вие искате да насочите вниманието към друга точка, можете да изберете камината или пък холната масичка.

Нещо друго, на което трябва да обърнете внимание при организацията на хола е потока на движението в стаята. Хубаво е предварително да определите кои са основните "пътеки" в помещението (например между секцията и холната маса). Оставите достатъчно свободно пространство между мебелите, за да можете свободно да минавате покрай тях.

Не пропускайте и стените – няма нужда да ги боядисвате в ярки цветове. Добра идея е да изберете по-светъл и ненатрапчив цвят и да вдъхнете живот на стените с помощта на картини или фотографии. Изберете нещо, което ви харесва, така че да направите помещението приветливо и уютно.

Хубава идея да създадете кът, предразполагащ към разговори в хола. Това ще допринесе за сплотяването на семейството, а събиранията с приятели винаги ще бъдат приятни. Обърнете внимание на мебелите, които трябва да бъдат разположени, така че на никого да не се налага да се провиква или навежда. Ако холът ви е по-голям, то тогава можете да създадете две или повече кътчета за разговори. Единият може да включва дивана и холна масичка, а другият да бъде до прозореца и да се състои от две кресла.

Изберете един стил и го следвайте. Когато определяте формите, цветовете, тъканите и шарките използвайте принципа на повторението. Ако оставите един акцент в червено в стаята, той може да изглежда като допълнителна приумица, докато повече червени акцента биха допринесли за цялостния цветови нюанс на помещението.
Назад