Вашата количка

Вашата количка е празна

С какво да почистим мебелите в дома ни, изработени от MDF и ПДЧ?

Thu 21, Feb 2013
С какво да почистим мебелите в дома ни, изработени от MDF и ПДЧ? Този вид плоскости, които са изработени от дървесни частици са по-популярни като MDF и ПДЧ. Te са устойчиви на влага, мухъл и надраскване и това ги прави много подходящи за кухненски мебели, мебелни вратички, мебели за баня. Тяхната повърхност е твърда и устойчива към корозия, не променя цвета си под въздействието на слънчевите лъчи, защото лаковото покритие съдържа UV филтри. Също така не задържат статично електричество. Как да почистваме този материал, така че да не съсипем плота или повърностния слой на корпуса?

Плоскостите изработени от MDF- са изискан материал, на външен вид изглеждащ като естествена масивна дървесина, особено ако покритието му е облицовано с естествен фурнир.

MDF повърхностите с естествен фурнир могат безпроблемно да се забършат, да се търкат и обработват с масовите почистващи препарати. Препотъчително е да избягвае единствено абразивните и продуктите, които съдържат хлор. Може да ги замените с полири предвидени специално за пластмаса.

Как да почистим повърностите от MDF с боя?

За MDF повърхности с боя е препоръчително да използвате меки почистващи средства. Не залагайте на прахове, защото те ще надраскат боята и ще оставят следи, които не могат да бъдат заличени. Ако MDF-ът е матиран, за почистване може да използвате мебелна политура на ваксова основа. Ако пък MDF-ът е лакиран, можете да го почистите с автомобилна политура и мека кърпа.

Как да изчистим мазно петно от MDF-повърхности?

Ако мазното петно е прясно, пробвайте да го почистите с разтвор от вода и обикновен сапун. Не подминавайте мазните петна по мебелите, като ги оставите да застоят, защото с времето те стават все по-трудни за отстраняване.

Как да изчистим мебели изработени от ПДЧ-плоскости?

ПДЧ-плоскостите се най-лесни за почистване. Тези, които са с ламинирано покритие имат предимство с това, че то е освен антистатично, антибактериално и издържа на третиране с всякакви почистващи препарати. Препоръчваме ви да не оставите вода да попадне при сглобките на детайлите, като при миене проследявайте водата да не остане по цоклите, дори и те да са запълнени със силикон или силиконови профили.

Нека да обърнем малко внимание и на металните детайли по кухнята. В съвременната модерна кухня често се срещат метални елементи, такива като алуминиеви профили, дръжки и механизми от неръждаема стомана. Всички такива се нуждаят от по-специална грижа.След почистването може да придадете блясък на метала, ако леко го полирате с мека и суха кърпичка.

За почистването на стъклени повърхности задължително е да използвате почистващи препарати за стъкло. При почистването на стъклото, също както и при почистването на металните детайли трявбва да избягвате използването на абразиви и гъби с метални влакна, защото ще надраскате стъклото.

Много важно е да обърнете внимание, когато почиствате кухнята да не използвате препарати, които са противопоказни със съприкосновение с храна. Това задължително трябва да е упоменато на опаковката на етикета на препарата, така че внимателно го прочетете преди да закупите съответното почиствщо средство. Не си и помисляйте за разтворители като ацетон и бензин. Те са прекалено агресивни и не са подходящи за почистване на мебели от MDF и ПДЧ. Следвайки тези кратки инструкции ще запазите и удължите живота на вашите мебели, които са изработени от ПДЧ и MDF материали.