Вашата количка

Вашата количка е празна

Полезни съвети при избора на под във вашата кухня

Tue 02, Apr 2013
Полезни съвети при избора на под във вашата кухня Един от най-важните моменти в планирането на интериора на вашето жилище е изборът на подова настилка. Без значение в кое помещение е подът трябва да бъде внимателно предвиден, като същевременно бъде практичен, но и красив. Разумен съвет е, когато избирате цвят и материал за него да търсите синхрон с настилките и мебелите в останалите помещения във вашето жилище. Винаги може да подмените електроуредите, мебелите, дори и да смените боята на стената с тапети или обратно, но с подовата настилка се изикват повече усилия.

Възможно е да се спрете на един и същи материал за настилка за отделните части на помещението, за да ги слеете или пък ако то е по-голямо и разчупено, да го разделите на зони по този начин. Ако сте се спрели на светли мебели ще бъде подходящ тъмен под, за да има контраст. В обратния случай – с тъмни мебели, светъл под ще внесе свежест и ще увеличи визуално пространството. Абстрахирайки се от цветовете, много в важно подът във всяка кухня да бъде здрав, лесен за почистване и разбира се влагоустойчив.

Най-предпочитаната настилка за кухня са керамичните плочки. Теракота е със относително ниска цена и с голямо разнообразие на модели. Въпреки това, си има и някои недостатъци като например, че покритието при тях може сравнително лесно да бъде наранено при удар от паднал предмет. Изключително здрави в това отношение са плочите от гранитогрес. Те са изработени от хомогенна смес и са без покритие, така че ако по невнимание изпуснете нещо върху тях, следите ще бъдат много слабо забележими. Размерът на плочките е редно да бъдат съобразени с площта на съответното помещение. Когато помещението е малко, подходящи размери за плочки са до 30x30см., но ако то е по-просторно може да се спрете на размер 60x60см.

За съжаление има и неподходящи настилки за кухня. Такива са ламинатът и естествения паркет. Причина за това е, че те не са огнеупорни, нито пък влагоустойчиви. В случай, че прекалено много ви харесва топлината и уютът, която придава дървото, на пазара има плочи от гранитогрес или теракота, които имитират успешно паркет.

Да съчетаете различни материали в интериора на жилището ви не е лесна задача, а истинско предизвикателство. Ако искате да комбинирате паркет и керамични плочки, трябва да сложите допълнителни елементи като преходни лайсни. Поменете, че всеки материал се почиства с различни препарати, с цел да се запази първоначалния му вид с адекватна поддръжка.