Вашата количка

Вашата количка е празна

Осветлението във вашия дом

Tue 02, Apr 2013
Осветлението във вашия дом Ако съумеете да подберете подходящо осветление за вашата къща, то ще внесе не само спокойствие и комфорт в нея, но ще я превърне и във ваш дом.
Много хора не обмислят достатъчно добре как точно да осветят жилището си. Най-честите грешки са при избирането на осветителните тела, при разполагането им и дори при монтажа им. Качеството и количеството светлина има не само психологичен, но и емоционален ефект върху самите нас. Ако при осветяването има голям контраст –това напряга очите ни, ако пък заложим на стандартното осветление – то е монотонно и прекалено скучно. За това всичко трябва да бъде добре балансирано.

Във всяка стая има различни начини на осветяване, но основните варианти са три – основно, работно и декоративно.
Ще дадем кратко описание за всеки един тип.

Основното осветление
Едно от най-важните неща е да имате основно осветление във всяко помещение. Нужно е те да бъдат максимално функционални и лесно достъпни за управление. Задължението им е да внесат нужната доза светлина, задоволяваща по-голямата част от вашите ежедневни нужди. Обикновенно за тази цел се използват по-масивни и по-мощни осветителни тела, разположени в централна част на стаята. Ако помещението е по-голямо се разполагат на две и повече места в него.
Няколко важни съвета са: да съобразите основното осветление с височната на тавана и размера на помещенията, да предпочетете меката жълта светлина, заради свойството й да създава уют и спокойствие, а синята и бялата въобще не са подходящи за домашна обстановка.
Друг съвет е да помислите къде и колко ключа за управление да разположите в помещенията. Например в коридора е удачно да има 2 ключа в двата му края, докато в спалнята например, освен един до вратата ще бъде много удобно и практично да разположите един в близост до леглото.
Добре е основното осветление да се съчетае с второстепенни източници. Може да осветим всяко помощение със стандартната лампа разположена на тавана, но още по-добре би било да го комбинирате с нощни или стенни лампи.Комбинация на основно осветление със стенна лампа
Работно осветление
Функцията на това осветление е да повиши комфорта и да ви помогне да осъществите вашите задачи и занимания. То е допълнително и има определено приложение.
Във всекидневното помощение подобен ефект може да се постигне чрез лампи с непрозрачен абажур, който да насочва светлината директно към работната площ – маса, бюро и др. Полезен съвет е да не пропуснете да поставите работно осветление в кухнята. За случая се използват луминисцентни лампи и лунички монтирани под шкафове и рафтове.
За да бъде добре осветено вашето огледало за гримиране, светлината трябва да идва равномерно от двете страни, а не отгоре.
Ако ще осветявате детско бюро е най-добре крушката да е на около 40см от повърхноста на бюрото, като по този начин ще постигнете максимална ефективност.

Работно осветление в кухненското помещение
Декоративно осветление
В по-честите случаи можем и без него, но то ще допринесе значително за приятната атмосфера и настроението в дома. Чрез декоративното осветяване може да засилите акцента върху определени елементи от обзавеждането в стаята. Това е много подходящ начин да привлечете вниманието към красиви предмети като скулптори, картини и други ценни вещи.
Свещите например са идеалното декоративно осветление. Те внасят много романтика, спокойствие и топлота, но на първо място трябва да помислите за безопастноста.
Източниците на едно приглушеното осветление в цвят подхождащ на интериора, могат да бъдат вградени например в гипсокартона или зад някои мебели.