Вашата количка

Вашата количка е празна

Организиране на балкон

Tue 02, Apr 2013
Организиране на балкон В днешно време използваме терасите си предимно за простиране на пране и склад за излезли от употреба вещи. Редки са случаите, за съжаление, в които можем да видим добре организиран балкон с обособен кът за почивка, украсен с цветя. Причините за това са или ограниченото пространство вътре в апартамента или неприятната заобикаляща ни среща. Тя се изразява със силно замърсен въздух от прах и изгорели газове, както и прекалено малкото пространство, което дели жилищните сгради една от друга – буквално може да си приказвате със съседа от среща, през терасите.
Въпреки неприветливата обстановка, можем много добре да подредим нашия балкон и да го направим едно малко райско кътче. Ако го подредим и засадим красиви растения, не само ще променим коренно обстановката, но и можем да послужим за добър пример на нашите съседи.
Ако и вие искате да разполагате с едно приятно местенце за почивка и отмора на открито във вашия дом, ние ще ви дадем няколко практични идеи как да го постигнете и ще се опитаме да ви убедим, че всичко е въпрос на добра организация и малко желание.


Едно от най-красивите неща на терасата, които може да сложите са цветята. Ние лично трудно можеш да си представим кът за почивка на открито без зеленина и цвят.
За да организираме максимално добре малкото пространство на терасата, може да използваме саксии, които да окаченим на тавана, на стените или по парапета – там може да заложим на цветарниците, които са доста компактни. Грешка би било да разположим саксиите по пода, защото там само ще пречат.

Трябва да вземем под внимание също разположението на нашия балкон и подходящите растения за тези условия. Например, ако терасата ни е с южно изложение, повечето растения трудно биха издържали на силните слънчеви лъчи през лятото.

Всяко нещо изисква определено време за поддръжка и това с пълна сила важи и за балкона ни. За това е редно реално да преценим колко време и усилия можем да му отделим и в зависимост от това да организираме нашата малка градинка.

Ако харесвате многогодишните растения и искате да засадите такива на балкона си, трябва да имате предвид, че през студените месеци ще е нужно да ги прибирате вътре в жилището си.


Втория елемент, на който трябва да обърнем внимание е настилката на пода. Мозайката и плочките създават усещане за студенина, за това е по-добре да сложил някакво килимче, пътека или изкуствена трева. Такова решение ще ви създаде илюзия, че балнона е нещо като продължение на стаята и в прохладните летни сутрини ще ви подкани да излезете боси меката постелка.