Вашата количка

Вашата количка е празна

Обзавеждане на антрето

Thu 14, Feb 2013
Обзавеждане на антрето Много пъти тази част от нашето жилище остава пренебрегвана и не й обръщаме нужната доза внимание. Все пак, когато прекрачим прага на дома, антрето е първото помещение, което ни посреща. За това то трябва да ни приветства с усещане за топлина, уют и спокойствие. Желателно е то да бъде обзаведено в такъв стил, който да подхоща на останала част от нашето жилище.

В зависимост от големината и ширината на вашето антре, вие трябва да помислите какъв вид мебели ще са най-подходящи за него. И все пак независимо дали е тясно и късо, тясно и дълго или широко и късо е най-добре да заложите на издължените форми и най-вече, ако не разполага с нужната ширина.

Почти задължителните мебели за антрето са: гардероб, шкаф за обувки, закачалка, огледало и поствка за ключове. Може и да предвидите място за сядане, което да използвате докато се обувате и събувате.

Гардеробът, в които ще държите връхните дрехи е най-обемната мебел. Ако не разполагате с много пространство, може да го разположите на ъгъл, така че да може да използвате и късата и дългата част на помещението. Но ако коридорът ви е тесен, може да заложите на гардероб с плъзгаща врата. Най-разпространени и практични са тези модели, които имат издължена дървена плоскост и там са монтирани закачалки, на които да закачате най-често използваните дрехи.

Шкафчетата за обувки също се предлагат в различни вариации. Удобен вариант е да си поръчате ниско и дълго шкафче, което да разположите в долната част по продължение на коридора или пък може и да е тесен и висок шкаф, ако помещението е късо. Най-разумно е обувките, които не ползвате да приберете в кутии и да ги сложите в склад или на гардероба от горе, докато не стане време да ги носите.

Много е важно да предвидите място за ключовете. Така винаги ще знаете къде точно сте ги оставили. А защо пък да не монтирате мънички закачалки за ключове или да поставите кутия, които ще е най-добре да бъдат до входната врата. Интересно предложение е да сложите купа на някое шкафче и да знаете, че тя е предназначена за ключове.

Друго, за което може да помислите е да поставите масичка, на която да събирате писма, сметки и бележки. По този начин всичко ще е подредено и ще си има точното място. Може да я разкрасите като поставите ваза с цветя или някаква статуетка.

Стигнахме до най-важната част от антрето, а именно огледалото. Освен, че е от най-големо необходимост за човек за да се огледа преди да излезе, то може да бъде и декоративно. Ако искате оптически да създадето илюзия за по-голямо пространсво, може да го разположите точно срещу входната врата, като е желателно огледалото да е без рамка. Възможно е, а и много удобно ще е да го сложите директно на стената или от вътрешната или външната врата на гардероба. Но е изключително важно над огледалото да има подходящото осветление. Сигурно вече имате идея как и къде да го монтирате.

Мястото, което споменахме за сядане и преобуване не е от първа необходимост, за това може да си го спестите, ако нямате достатъчно свободно пространство. В противен случай не е за пренебрегване, защото подобно съоражение предоставя голямо удобство. Това може да бъде шкаф, седалка захваната за стената, която се сваля и прибира или пък просто обикновен стол. Каквото и да изберете ще бъде много удобно за възрастни хора.

За декорация може да заложите на килимчета или завеси, те не са лесни за поддържане, но ако помещението е малко и мрачно е добре да се спрете на по-светли цветове.


Антрето не бива да бъде подценявано, защото създава първото впечатление за вашият дом!